time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Afscheid

Een waardig afscheid
Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er helaas niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd; het overlijden van een huisdier. Iedereen wil hun huisdier een lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Wij als dierenarts kunnen u enkel adviseren, maar u zult zelf uiteindelijk de keuze moeten maken. U kunt ook altijd telefonisch overleggen met onze assistentes over dit moeilijke onderwerp. In overleg met een dierenarts is er ook een mogelijkheid tot thuiseuthanasie, omdat hier meer tijd voor moet worden vrijgemaakt moet dit ruim van tevoren ingepland worden. Maar bij een spoedsituatie zal u op de praktijk langs moeten komen.

Let op! In verband met corona kunnen wij op dit moment geen thuisvisites rijden.

Wat gebeurt er tijdens een euthanasie?
Uw huisdier wordt eerst in slaap gebracht. Katten, konijnen en knaagdieren krijgen een prikje in de spier. Bij honden proberen we een braunule (een plastic buisje in het bloedvat) aan te brengen in het voorpootje. Helaas lukt dit niet altijd, dan wordt er ook een prikje in de spier toegediend. Uw huisdier zal in een diepe slaap vallen. Hierna is er voldoende tijd om afscheid te nemen. Als uw huisdier dan heel diep slaapt, geven we via het bloedvat een overdosis aan slaapmiddel. Meestal stopt het hart binnen enkele seconden met kloppen, soms duurt dit een paar minuten. Uw huisdier krijgt hier helemaal niets meer van mee. Na de laatste injectie luisteren we met een stethoscoop of het hart gestopt is met kloppen. Ook hierna krijgt u de gelegenheid om afscheid te nemen.

Wat gebeurt er na de euthanasie?
Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden:

Destructie
Bij een destructiebedrijf worden allerlei soorten dieren tegelijk gecremeerd. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van het dier. Uw huisdier wordt bij ons op de praktijk opgehaald.

Cremeren
Als u kiest voor crematie zijn er een aantal opties. U kunt kiezen voor een groepscrematie, uw huisdier wordt met een paar andere dieren gecremeerd, het as zal uitgestrooid worden door het crematorium. Een andere optie is individuele crematie, uw huisdier wordt dan zijn eentje gecremeerd. U kunt ervoor kiezen de as door het crematorium te laten uitstrooien of u kunt de as terug krijgen, deze wordt terug gebracht op de praktijk waarna wij contact met u opnemen. U kunt uw huisdier op laten halen bij ons op de praktijk of zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium zal zelf de rekening naar u opsturen.

Begraven
U mag uw huisdier mee naar huis nemen om thuis te begraven, u moet wel over eigen grond beschikken. Zorg ervoor dat uw huisdier begraven wordt in een natuur verteerbare doos. Verder moet u rekening houden met lijkstijfheid. Leg uw huisdier vlak na het overlijden in de gewenste positie. U kunt uw huisdier ook begraven op een speciale dierenbegraafplaats.

De periode na het overlijden van uw huisdier Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar, en voor sommige mensen misschien overdreven, maar verdriet heeft tijd nodig om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en maatje. Als u na het overlijden nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten zijn wij daarvoor graag bereikbaar!

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad