time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Cytologisch onderzoek

Dierenartsen Centrum Lelystad biedt een breed scala aan diagnostische mogelijkheden.

Cytologie is een techniek waarbij cellen microscopisch worden beoordeeld. Deze cellen kunnen worden verkregen door het, met een dunne naald, aanprikken van weefsel, het uitstrijken van lichaamsvloeistoffen op een microscoopglaasje of met een microscoopglaasje een afdrukmonster te nemen.
Het materiaal op het microscoopglaasje moet gefixeerd worden op het glaasje en daarna met speciale kleurstoffen gekleurd worden, zodat de cellen zichtbaar worden onder de microscoop.

Binnen onze praktijk heeft dierenarts Marloes nascholing gevolgd om dit cel onderzoek zelf uit te kunnen voeren. In veel gevallen kunnen we hierdoor snel een uitslag geven.

De cytologie wordt o.a. gebruikt om een onderscheid te kunnen maken tussen tumor en ontsteking. Wanneer het een ontsteking betreft, kan op basis van de aanwezige cellen ook vaak het type ontsteking worden onderkend. Dit is belangrijk voor het opstellen van een therapieplan. Wanneer het een tumor betreft, kan op basis van het celbeeld een inschatting worden gemaakt van goedaardigheid of kwaadaardigheid. Dit is belangrijk voor het inschatten van de noodzaak voor verder onderzoek, naar bijvoorbeeld uitzaaiingen, en de noodzaak voor het chirurgisch verwijderen van bulten.

Ook bij patiënten met huidklachten heeft de cytologie een belangrijke plaats in de diagnostiek. Primaire (bijv. mijten) en secundaire (bijv. gisten en bacteriën) huidinfecties kunnen op deze manier worden ontdekt en het effect van therapie kan worden gecontroleerd.

Soms is specialistische beoordeling van het celmateriaal nodig, het materiaal wordt dan, zonder extra kosten voor u, doorgestuurd naar de specialist van de Universiteitskliniek in Utrecht.

Wanneer de cellen in het cytologisch onderzoek onvoldoende diagnostische waarde hebben, is een volgende stap weefselonderzoek. Hiervoor wordt een stukje weefsel of een volledig verwijderde dikte ingestuurd naar de specialist in Utrecht. Nadeel van weefselonderzoek is dat dit ingrijpender is voor de patiënt, de kosten hoger zijn dan voor cytologisch onderzoek en de uitslag vaak langer op zich laat wachten. Een voordeel is dat weefselonderzoek meer informatie kan opleveren dan het cytologisch onderzoek.

Indien mogelijk kiezen we het liefst voor cytologie als eerste stap in de diagnostiek van diktes of huidafwijkingen, het afnemen van materiaal voor cytologie kan meestal bij het wakkere dier in de spreekkamer gebeuren in uw aanwezigheid.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad