time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Dierenartstraining

Dierenartstraining voor jouw hond

Bang voor de dierenarts

Voor veel honden is het bij de dierenarts naar binnen gaan al een drama. Dit is sneu voor de hond, vervelend voor de eigenaar en risicovol voor de behandelaars.

Je kan er op gokken dat je hond nooit wat gaat mankeren maar je kan er ook voor kiezen om je hond een dierenartstraining te geven. Jij als eigenaar kan een boel doen om het je hond makkelijker te maken.
Dit begint bij je eens inleven hoe dat bezoek voor je hond ongeveer zal voelen.  Stel je partner neemt je mee naar een huis vol rare luchtjes. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren.  Iemand komt naar jullie toe en je partner staat op, trekt je mee en duwt je nerveus op de weegschaal. Daarna een kamertje in waar het stinkt. Je wordt op een tafel getild en vastgehouden.  En dan… dan gaan er wildvreemde mensen overal aan je zitten zonder toestemming, zonder uitleg. Dit klinkt best beangstigend toch? Ik zie dit soort dingen vaak met honden gebeuren.

Dat kan ook heel anders

Ga eens met je hond kennis maken met de dierenarts zonder dat hij wat mankeert, een gezellig informatief gesprekje met een assistente. Hier hebben wij speciale momenten voor. Beloon je hond voor het rustig wachten tijdens het gesprek. Je kunt je hond met voertjes op de weegschaal lokken, hem daar laten zitten en belonen. Na een paar herhalingen lijkt dit wel een leuk nieuw spelletje voor je hond in plaats van een eng gedoe. Een spelletje wat je op meer plekken in de dierenartsenpraktijk kunt doen, zoals op de behandeltafel.

Tip: tegenwoordig hebben ook veel dierenwinkels een weegschaal.


Thuis oefenen en voorbereiden

Thuis kun je je hond voorbereiden op vele dierenartshandelingen.

Als je je hond leert dat het kijken in de oren of naar de ogen een spelletje is, waarbij lekkere voertjes te verdienen zijn, wordt het al een stuk leuker. Ik benoem altijd wat ik ga doen, zodat het voor de hond na een paar keer geen verrassing meer is waar ik aan ga zitten. Hij of zij weet wat er gaat gebeuren voor ik wat doe. Door de voorspelbaarheid worden deze handelingen veel minder stressvol.

Je kan dit uitbreiden naar rustig blijven staan in fixatiepositie (hierbij houd je de hond stil in één positie),  nepprikjes geven, op de rug liggen voor een echo en oefenen in het geven van oog- en oordruppels. Ik gebruik hier voor een oorcleaner en een vitamine oogzalf en geen medicijnen.

Als je hond aan deze handelingen gewend is, voordat hij oorontsteking heeft, wordt het oordruppels geven in een zeer oor een stuk makkelijker. In extreme gevallen kan het oor zo pijnlijk zijn dat pijnstillers de behandeling minder dramatisch maken voor de hond. Uiteraard in overleg met de dierenarts.

 Foto of filmpje van een voorbeeldDe invloed van jouw houding

Ook jouw houding als eigenaar kan de hond steunen of juist meer stress bezorgen. Wees je tijdens het bezoek van de dierenarts bewust van je eigen houding maar ook je ademhaling.  De hond hoort het als jij gestrest en oppervlakkig gaat ademen. Haal diep en rustig adem, dit kalmeert jullie beide.

De relaxte patient

Foto Voorbeeld relaxte patient

Twijfel je of je hond stress ervaart en mogelijk zou kunnen bijten bij de dierenarts? Dan kan naast training  ook een muilkorf rust geven voor alle partijen.  Een muilkorf eerst  thuis aanleren is natuurlijk prettiger als er zomaar pardoes een om je snoet heen geschoven krijgen.  Die muilkorf training kan later nog eens van pas komen bij de dierenarts maar bijvoorbeeld ook in plaats van een grote kap bij een verwonding. Of tegen het eten van ongewenste zaken zoals poep.

Tip: filmpjes muilkorftraining onderaan deze pagina


Oefenen bij de dierenarts

Sommige dierenartsenpraktijken bieden oefenmomenten aan al dan niet in combinatie met een trainer, andere werken met voertjes, verdovingsspray om handelingen minder pijnlijk te laten zijn (denk hierbij aan krammen zetten bij een scheur in de huid) . Ook kan een dierenarts er voor kiezen om een angstig dier op de grond te behandelen. En zijn tal van mogelijkheden voor eigenaar en dierenarts om het voor de hond makkelijker te maken.

Tip: zoek hulp als je dierenartstraining wilt gaan doen.


Jong geleerd is oud gedaan!

Steeds meer hondenscholen, gedragstherapeuten besteden hier meer aandacht aan. Het aanbod varieert van het betasten, oefenen en tandjes kijken in de puppycursus tot groepslessen dierenartstraining en privélessen. Als je nagaat dat we bij hyena’s vrijwillig bloed kunnen laten geven(zie filmpje hieronder) door ze te leren op commando hun nek tegen de tralies aan te houden, waardoor men bloed af kan nemen, dan zouden we hier bij honden ook best wat meer bij kunnen stil staan en het ze makkelijker kunnen maken.


Tot slot

Een aandachtspunt hierbij is wel dat wat jij bij jouw hond kunt doen en ander mogelijk niet kan doen! En in stress heel anders ervaren kan worden door de hond. Door te oefenen met vele mensen, de dierenartspraktijk te vragen om mee te werken aan de eindfase van de training kan er vaak veel.

Het voordeel voor de dierenartspraktijk is dat personeel minder risico loopt op bijtincidenten, het levert uiteindelijk tijdwinst op omdat er minder assistentes nodig zijn om een hond in bedwang te houden en het welzijn van het zieke dier word verbeterd.

Training kost tijd maar een hysterische hond kost nog meer tijd en wordt steeds moelijker te behandelen.

Tanja Paraveterinair bij Dierenartsencentrum Lelystad, heeft certificaten en diploma’s voor het trainen/begeleiden van honden. Ze heeft ook extra workshops gevolgd voor dierenartstraining.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad