time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Huisvesting

Cavia’s worden meestal binnen gehouden. Het is ook wel mogelijk om cavia’s buiten te houden, maar dit kan in de winter voor problemen zorgen als het koud wordt. Als u er toch voor kiest om uw cavia’s buiten te huisvesten is het belangrijk dat het hok goed geïsoleerd is en wind- en waterdicht is. Extra hooi en bodembedekking kan ook extra isolerend werken, houd dan wel ook goed rekening met de ventilatie, omdat het hok anders vochtig kan worden, wat weer nadelig is voor de gezondheid van uw cavia’s. Daarnaast is het ook belangrijk dat de cavia’s kunnen wennen aan de koudere temperaturen en daarom raden wij aan om de cavia’s dan ook voor het eerst naar buiten te laten gaan in het late voorjaar.

Ruimte
Om te beginnen de grootte van het hok. Twee cavia’s samen hebben ten minste een hok met een grootte van 120 bij 50 centimeter nodig, maar natuurlijk, hoe groter hoe beter. Het hok hoeft voor de rest niet zo hoog te zijn, 50 cm is vaak voldoende, omdat cavia’s erg slecht kunnen klimmen en springen. Wanneer er meer dan twee cavia’s in het hok gehouden worden, is een goed vuistregel dat er per extra cavia minimaal de helft van de oppervlakte erbij moet komen. Wij raden ook aan om ook een ren te nemen, waar de cavia’s dagelijks dan ingezet kunnen worden, zodat ze nog wat meer bewegingsruimte hebben.

Voor bodembedekking in de kooi raden wij stofvrije bedekking aan, denk hierbij bijvoorbeeld aan hennepvezels of papiervezels.

De optimale omgevingstemperatuur voor cavia’s zit rond de 20⁰ Celsius. Omdat cavia’s erg gevoelig zijn voor hitte is het vooral in de zomer erg belangrijk om hier rekening mee te houden met de plaats van het hok. Zet het hok bijvoorbeeld niet in de zon. Een kleine, afgesloten ruimte is ook af te raden, omdat het hier erg warm en benauwd kan worden.

Cavia’s kunnen niet goed tegen tocht, het is daarom belangrijk om hier met de plaatsing van het hok rekening te houden. Daarnaast is het in de zomermaanden ook belangrijk dat het hok niet vlakbij een airco of ventilator staat.

Omdat cavia’s prooidieren zijn, is het voor hun erg belangrijk om zich goed te kunnen verschuilen. Wij raden dan ook aan om te zorgen voor voldoende schuilplekjes (eentje meer dan het aantal cavia’s die u heeft is het beste).

Daarna kunt u ook nog een hooiruif of iets dergelijks plaatsen, zodat ze ook moeten werken voor hun eten. Daarnaast zijn knaagtakken van bijvoorbeeld wilg of berk ook een leuke bezigheid voor uw cavia’s.

Als laatste vinden cavia’s het vaak ook leuk om te spelen, naast dat u speeltjes in de winkel kunt kopen, kunt u deze ook zelf maken.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad