time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.00 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten. 
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Cytologie

CYTOLOGIESCH ONDERZOEK

Cytologie betekent “celleer”, met andere woorden het bestuderen van cellen.
Hiervoor is een microscoop nodig. In de diergeneeskunde gebruiken we cytologie o.a. bij huidproblemen, om bulten te onderzoeken en ook lichaamsvloeistoffen als bloed, urine en vocht uit buik- en borstholte.

Huidproblemen

De huid kan bemonsterd worden met een microscoopglaasje, het glaasje wordt dan tegen de huidbeschadiging aan gedrukt en er blijven dan cellen achter op het glaasje.
Ook kan een plakbandpreparaat genomen worden. Hierbij wordt de klevende zijde van een plakband tegen de afwijkende huid gedrukt en blijven er cellen achter op het plakband.
Met speciale vloeistoffen worden de cellen gekleurd, zodat deze onder een microscoop zichtbaar zijn.

We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van een ontsteking en ook van welk type ontsteking, afhankelijk van welke ontstekingscellen we zien. Er kunnen bacteriën aanwezig zijn en als die bacteriën in de ontstekingscellen te zien zijn, dus als ze zijn “opgegeten” door ontstekingscellen, dan is er sprake van een bacteriële infectie. Dit kan aanleiding zijn voor het inzetten van antibacteriële middelen en in ernstiger gevallen zelfs antibiotica.

Ook gisten kunnen in beeld komen, dit zijn “normale” huidbewoners maar als ze in te grote getalen aanwezig zijn, is er sprake van een gist infectie. Ook dit vraagt om behandeling.

Bulten

Een ander woord voor een bult is een dikte, gezwel of ‘tumor’. Een tumor kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Dit onderscheid is vaak te maken met behulp van cytologisch onderzoek.
Voordeel van cytologie bij tumoren is dat het te onderzoeken monster vaak bij het wakkere dier genomen kan worden. Dit gebeurt met behulp van een dunne injectienaald. De naald wordt op een spuit gezet en zo kan de tumor ingeprikt worden en kunnen er cellen aangezogen worden. Deze techniek wordt een ‘dunne naald aspiratie biopt’ (DNAB) genoemd.

Lichaamsvloeistoffen

Ook in lichaamsvloeistoffen kunnen cellen (bijv. ontstekingscellen, tumorcellen) en bacteriën voorkomen. Het cytologisch onderzoek van lichaamsvloeistoffen kan ons helpen bij het kiezen van de beste behandeling.

De laatste berichten

20
dec

Tips rondom oud & nieuw voor uw huisdier

In september vertelden we over vuurwerkangst bij honden (en...

Bekijk alle informatie

Cytologie