time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Chippen

Een chip of transponder is een buisje van bioglas of kunststof dat micro-elektronica bevat. In deze elektronica zit een chipnummer opgeslagen dat met een speciale chipreader/chiplezer afgelezen kan worden. Een chip wordt met een holle naald onder de huid gebracht en verblijft in het lichaam
gedurende het leven van het dier. Zonder correcte registratie heeft een chip geen functie. Het is heel belangrijk om bij het
chipnummer de actuele gegevens van de eigenaar te registreren. Dus wanneer de eigenaar en/of de contactgegevens veranderen, is het verstandig om de chipregistratie z.s.m. aan te passen.


Op de site www.chipnummer.nl kunt u gegevens horende bij een chipnummer terugvinden en inzien bij welke instantie de chip is geregistreerd. Wijzigingen kunt u via deze instantie doen door contact met hen op te nemen. Heeft u problemen met het actualiseren van gegevens behorende bij een chipnummer, dan helpen wij u aan onze balie graag verder. Alle chips die wij op onze praktijk plaatsen worden door ons op uw naam geregistreerd. Latere wijzigingen dient u zelf door te geven aan de betreffende databank. Wanneer een gechipt dier overlijdt dient u als eigenaar zelf de chipregistratie stop te zetten, ook dit kan via de betreffende databank.

Welke dieren kunnen gechipt worden?
Vrijwel alle dieren kunnen gechipt worden. Honden moeten in Nederland verplicht gechipt worden (i.c.m. een Dierenpaspoort) voor de leeftijd van 7 weken en voor de leeftijd van 8 weken geregistreerd zijn bij een databank. Wij moedigen het chippen van alle katten en konijnen (die buiten verblijven en zouden
kunnen ontsnappen) aan. Wanneer u uw dier wilt verzekeren tegen ziektekosten of mee wilt nemen naar het buitenland (hond, kat, fret) lid wilt worden van onze Dieren Zorg Club, is chippen verplicht.

Voordelen van chippen én registreren
Uw dier kan altijd geïdentificeerd worden en herleid worden naar u als eigenaar. Uw dier ondervindt geen hinder van de chip. Wanneer uw dier zoekraakt en gevonden wordt of gewond raakt en gevonden wordt kunt u als eigenaar snel op de hoogte worden gebracht en herenigd worden met uw dier.

Als uw dier onverhoopt buiten de deur komt te overlijden en gevonden wordt, kan u op de hoogte worden gebracht en afscheid nemen en niet achterblijven met vragen over het lot van uw dier.

Nadelen van chippen

Een chip is uitwendig niet zichtbaar, gelukkig beschikken alle professionals die zich met gevonden dieren bezighouden over afleesapparatuur. Daarom is het bij katten niet nodig om het risico te lopen hen een halsband te laten dragen waaraan zij zich kunnen verhangen of zich in kunnen verstrengelen. Sommige buitenlandse chips kunnen met de standaard chipreader niet afgelezen worden. Laat chips van dieren afkomstig uit het buitenland daarom altijd controleren, zodat u kunt zorgen voor extra identificatie opties. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de chip een ontstekingsreactie veroorzaken. Meestal is dit het gevolg van onhygiënisch handelen en niet een probleem door de chip zelf.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad