time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Gebitsverzorging

Hondengebit

Het gebit van de hond bestaat uit 20 tanden en kiezen in de bovenkaak (maxilla) en 22 tanden en kiezen in de onderkaak (mandibula). Elke tand en kies heeft een eigen nummer in de tandformule. Deze tandformule wordt door ons tandheelkundig team gebruikt bij gebitsbehandelingen van uw hond.

De hond heeft een scharend gebit, dit betekent dat de hoektanden van de onderkaak sluiten tussen de buitenste snijtanden en hoektanden van de bovenkaak en dat de kiezen van boven- en onderkaak elkaar afwisselen. Bovendien sluiten de snijtanden van de onderkaak achter de snijtanden van de bovenkaak.

Scharend gebit hond

Tandformule hond

Niet elke hond heeft een compleet én goed sluitend gebit, individuele verschillen komen voor. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van ontbrekende gebitselementen, extra gebitselementen een overbeet of onderbeet.

Extra gebitselementen of persisterende melkhoektanden
De volwassen hoektand in de onderkaak staat hierdoor te ver naar binnen en naar voren.
De volwassen hoektand in de bovenkaak staat te ver naar voren.
Er kan zich zo geen goed scharend gebit vormen
.

Overbeet
Hoektand onderkaak prikt in gehemelte
, dit kan voor pijn en beschadiging van het gemelte zorgen

Onderbeet
Bek kan niet goed sluiten, hoektand onderkaak stuit op snijtanden van de bovenkaak

Tijdig ingrijpen bij een afwijkende stand van het gebit of de aanwezigheid van ‘overtallige’ gebitselementen, kan een dier veel ongemak in de toekomst besparen.

Een gebit kan, net als het dier zelf, alleen optimaal functioneren als het gezond is. Om gezond te blijven, moet het gebit schoongehouden worden en intact blijven. Kauwen op verantwoorde kauwsnacks en tandenpoetsen zijn methoden om het gebit van uw hond schoon en gezond te houden. Wanneer er toch tandplaque en vervolgens tandsteen ontstaat is dit het startpunt voor dieper gaande gebitsproblematiek. De verbinding van de gebitselementen in de kaak wordt hierbij aangetast, tanden en kiezen gaan los zitten en vallen uiteindelijk uit. Een zeer pijnlijk proces voor uw hond!
Ook beschadigingen aan tanden en kiezen kunnen problemen in de kaak veroorzaken doordat bacteriën, via de tandbeschadiging, het wortelkanaal van de tand en zo de diepe kaak kunnen bereiken. Maar al vóórdat dit stadium bereikt is, kan een beschadigd gebitselement al pijn veroorzaken bij uw dier.

Veel tandsteen, een startpunt voor gebitsproblematiek

Gebroken kies door kauwen op te hard bot

Ons doel is om ernstige en pijnlijke gebitsproblematiek bij uw hond voor te zijn. Dit doen wij door het uitvoeren van een professionele gebitsreiniging, al voordat er schade is aan de verbinding van de tand of kies in de kaak. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan gaan we in een kaak chirurgische behandeling over tot extracties van afwijkende elementen of verwijzen we, in sommige gevallen, door naar een specialist voor behoud van beschadigde elementen wanneer extractie niet gewenst is.

De nadruk ligt wat ons betreft op de preventieve mondzorg bij uw dier, hierin heeft u als baasje een belangrijke rol. Stimuleer het kauwen, op o.a. verantwoorde (=niet te harde) snacks, voorkom overmatige slijtage van het gebit (tennisballen), poets bij honden die niet graag kauwen dagelijks de tanden.
Mocht dit niet tot het gewenste effect lijden, dan staat ons tandheelkundig team klaar voor uw hond.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad