time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Parasieten

Ontwormen van de hond

Vrijwel alle pups hebben wormen. Zij krijgen deze wormen via hun moeder, tijdens haar dracht en/of via de moedermelk. Worminfecties bij pups kunnen erg nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Daarom is het belangrijk dat pups al op jonge leeftijd ontwormd worden.

In de nestperiode is het advies de pups op 2, 4 en 6 weken te ontwormen. Vervolgens op 8 en 12 weken en daarna maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden. Vervolgens elke 3 maanden.

Wanneer er twijfel bestaat over een goede ontworming in de nestperiode, adviseren wij 2 keer te ontwormen met een tussentijd van 2 weken en daarna het reguliere ontwormingsschema te volgen.

Worminfecties worden door volwassen honden opgelopen door contact met soortgenoten, uitwerpselen van soortgenoten, het eten van slakken, prooidieren of rauw vlees en via vlooien.

Volwassen honden hebben over het algemeen weinig last van worminfecties, maar vormen wel een besmettingsbron voor dieren en mensen in hun omgeving. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen gezondheidsproblemen krijgen door worminfecties uit contact met slecht ontwormde honden en katten en hun uitwerpselen.

Honden ouder dan één jaar adviseren wij tenminste vier keer per jaar te ontwormen, soms is vaker ontwormen gewenst. Ontwormen op maat is mogelijk als u het onderstaande schema volgt:

  • Groep A (volgens ons niet van toepassing op honden): 1-2x per jaar ontwormen
  • Groep B: 4x per jaar ontwormen
  • Groep C: elke 4-6 weken ontwormen
  • Groep D: elke 4-6 weken ontwormen

Bescherming tegen vlooien en teken

Vlooien zijn nare parasieten die u en uw hond veel ongemak kunnen bezorgen.
Vlooien veroorzaken jeuk, die zelfs kan overgaan in een vlooienallergie. Ook kunnen vlooien de eitjes van de lintworm bij zich dragen en kan de hond (maar ook u en met name uw kind!), door het opeten van deze vlooien een lintworminfectie oplopen.

Een goede vlooienbestrijding is van belang en daarvoor moet u niet alleen de volwassen vlooien en eitjes op uw hond aanpakken, maar ook de eitjes en larven in de omgeving.

Wanneer de vlo zich heeft ontwikkeld tot het popstadium, zijn ze nauwelijks gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Deze verpopte vlooien kunnen lange tijd (wel 1,5 jaar!) overleven in de omgeving.
Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal vlooien in huis heeft, dan is het, mede door de verpopte vlooien, moeilijk er weer vanaf te komen.
Maandelijks ontvlooien is ons advies, als u vlooien op uw hond en in uw huis wilt voorkomen.

Er zijn verschillende soorten vlooienbestrijdingsmiddelen beschikbaar, zoals: tabletten, pipetten en spray’s.
Wij adviseren u graag over welk middel het meest geschikt is voor uw hond.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad