time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Voortplanting

Sterilisatie/castratie hond

De pubertijd van de hond begint rond de 6-7 maanden leeftijd en duurt tot dat de hond volwassen is, op een leeftijd van zo’n drie jaar. Een belangrijke verandering die tijdens de pubertijd plaatsvindt, is het geslachtsrijp worden van de hond. Door deze hormonale veranderingen kunnen het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond ook veranderen. Daarom is het belangrijk om vóór het begin van de pubertijd alle basiscommando’s en basisvaardigheden al goed te trainen met uw hond.

Het is goed om al vroeg na te denken over de vraag of u wel of niet wilt fokken met uw hond.

Reu

Voor reuen is er geen medische noodzaak om te castreren als er niet gefokt gaat worden. Castratie kan wel gewenst zijn wanneer er gedragsproblemen ontstaan ten gevolge van de hormonale veranderingen. Een hondengedragsdeskundige kan u hierbij adviseren.

Chemische castratie is een “castratie” door middel van een implantaat dat met een naald onder de huid wordt gebracht. Het zorgt ervoor dat de reu tijdelijk (6-12 maanden lang, afhankelijk van het type implantaat) onvruchtbaar wordt en dat hormonaal gedrag afgeremd wordt. Het duurt ongeveer zes weken voordat de werking van het implantaat maximaal is.
Bij twijfel over wel of niet castreren, de wens om nog te fokken in de toekomst of een sterk verhoogd narcose risico, biedt chemische castratie een uitkomst.

Teef

Wij raden aan om alle teefjes waarmee niet gefokt gaat worden tijdig te steriliseren. Dit voorkomt baarmoederontsteking en verkleint het risico op melkkliertumoren.
Wat ons betreft is het mooiste moment voor sterilisatie drie maanden na (bij voorkeur de eerste) loopsheid. Wij zijn geen voorstander van sterilisatie vóór de eerste loopsheid, tenzij hiervoor een medische noodzaak is.

Wanneer u er niet voor kiest uw teefje te laten steriliseren, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van een onrustige baarmoeder, dit zijn onder andere:

  • Veranderingen in cyclus, uitblijven van cyclus
  • Afnemen van eetlust
  • Braken en misselijkheid
  • Veel drinken en veel plassen
  • Afwijkende uitvloeiing uit de vulva

Ook is bij niet gesteriliseerde teefjes extra belangrijk om geregeld de melkklieren te controleren op bultjes, knobbels of uitvloeiing uit tepels.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad