time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Gebitsverzorging

Een goede gebitsverzorging zorgt niet alleen voor een groter welbevinden van hond en kat, het verhoogt ook de levensverwachting.

Maar wat is een goede gebitsverzorging en wat moet je daarvoor doen? Eigenlijk is het, net als bij jezelf, noodzakelijk om dagelijks het gebit van uw hond of kat te controleren. Is het gebit schoon of vies?, is er aanslag?, ruikt de adem onaangenaam? Maar alleen controleren is niet genoeg. Het dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier is erg belangrijk. Als u daarmee vanaf de jeugd begint en er een feestje van maakt (beloning), dan vind uw huisdier dit poetsen absoluut geen probleem. Door een goede gebitsreiniging leeft uw huisdier zonder de pijn in de bek die door ontstekingen veroorzaakt wordt. En
hij/zij leeft langer.


De bedoeling van poetsen is om tandplaque en tandsteen te verwijderen. Door tandplaque en tandsteen ontstaan er ontstekingen in de bek veroorzaakt door rottingsbacteriën. Hierdoor gaat de adem van uw huisdier onaangenaam ruiken. Deze bacteriën komen vanaf de bek in de bloedbaan, gaan circuleren in het lichaam en lopen vast in, onder andere, de nieren, de lever en de hartkleppen. Door de bouw van deze organen treden, op basis van de ontstekingen, onomkeerbare beschadigingen op. Daarnaast geeft deze ontsteking een zeurende pijn in de bek. De meest voorkomende terugkoppeling na het reinigen van een gebit is dat het huisdier zich veel fitter voelt. Tandsteen moet door de dierenarts verwijderd worden. Tandvleesontsteking raak je kwijt met poetsen.

Poets 1 maal per dag met een zachte tandenborstel vooral de buitenkant van de hoektanden en kiezen, want daar begint tandplak het eerst. Gebruik geen gewone ‘mensen’ tandpasta, want dit irriteert de maag van dieren erg. Er bestaat speciale dierentandpasta. Een andere manier, die heel effectief is, is het voeren van een voeding speciaal ontwikkeld om tandsteen te voorkomen: Dental voeding van Royal Canin. Dit voer is in onze praktijk te verkrijgen. Door de grote brokken, welke niet meteen uit elkaar vallen als het dier erop kauwt, poetst het dier als het ware elke keer als hij eet z’n gebit.


Tandsteen wat er al eenmaal zit, is niet weg te krijgen met poetsen of Dental-voer. Dit zal eerst moeten worden verwijderd door de dierenarts.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad