time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Parasieten

Ontwormen van de kat

Vrijwel alle kittens hebben wormen. Zij krijgen deze wormen via hun moeder, via de moedermelk. Worminfecties bij kittens kunnen erg nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Daarom is het belangrijk dat kittens al op jonge leeftijd ontwormd worden.

In de nestperiode is het advies de kittens op 3, 5, 7 en 9 weken te ontwormen. Vervolgens op 12 weken en daarna maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden. Vervolgens elke 3 maanden.

Wanneer er twijfel bestaat over een goede ontworming in de nestperiode, adviseren wij twee keer te ontwormen met een tussentijd van twee weken en daarna het reguliere ontwormingsschema te volgen.

Worminfecties worden door volwassen katten opgelopen door contact met soortgenoten, uitwerpselen van soortgenoten, het eten van slakken, prooidieren of rauw vlees en via vlooien.

Volwassen katten hebben over het algemeen weinig last van worminfecties, maar vormen wel een besmettingsbron voor dieren en mensen in hun omgeving. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen gezondheidsproblemen krijgen door worminfecties uit contact met slecht ontwormde honden en katten en hun uitwerpselen.

Katten ouder dan 1 jaar adviseren wij tenminste 4x per jaar te ontwormen, soms is vaker ontwormen gewenst. Ontwormen op maat is mogelijk als u het onderstaande schema volgt:

  • Groep A 1-2x per jaar ontwormen
  • Groep B: 4x per jaar ontwormen
  • Groep C: Elke 4-6 weken ontwormen
  • Groep D: Elke 4-6 weken ontwormen

Ontvlooien van de kat

Vlooien zijn nare parasieten die u en uw kat veel ongemak kunnen bezorgen. Vlooien veroorzaken jeuk, die zelfs kan overgaan in een vlooienallergie. Ook kunnen vlooien de eitjes van de lintworm bij zich dragen en kan de kat, maar ook u en met name uw kind, door het opeten van deze vlooien een lintworminfectie oplopen.

Een goede vlooienbestrijding is van belang en daarvoor moet u niet alleen de volwassen vlooien en eitjes op uw kat aanpakken, maar ook de eitjes en larven in de omgeving.

Wanneer de vlo zich heeft ontwikkeld tot het popstadium, zijn ze nauwelijks gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Deze verpopte vlooien kunnen lange tijd (wel 1,5 jaar!) overleven in de omgeving.
Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal vlooien in huis heeft, dan is het, mede door de verpopte vlooien, moeilijk er weer vanaf te komen.
Maandelijks ontvlooien is ons advies, als u vlooien op uw kat en in uw huis wilt voorkomen.

Er zijn verschillende soorten vlooienbestrijdingsmiddelen beschikbaar, zoals pipetten en spray’s.
Wij adviseren u graag over welk middel het meest geschikt is voor uw kat.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad