time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Vaccineren


Vaccinatie van het kitten

Kittens hebben een onderontwikkeld afweerapparaat. Gelukkig krijgen ze van hun moeder de nodige bescherming mee in de vorm van ‘maternale antilichamen’. Deze maternale antilichamen zitten in de eerste moedermelk, de biest. De eerste 48 uur na de geboorte kunnen de darmen van de kittens deze antilichamen opnemen, daarna “sluit” de darmwand zich voor deze stoffen. Een goede vaccinatiestatus van het moederdier is dus erg belangrijk, zodat zij de antilichamen uit haar lichaam via de biest aan haar kittens kan overdragen.

De maternale antilichamen hebben een beperkte levensduur en nemen geleidelijk af. Hoewel de maternale antilichamen belangrijk zijn in de bescherming van het kitten, zorgen ze er helaas ook voor dat vaccinaties hun werk niet goed kunnen doen. Dit komt doordat de maternale antilichamen de virusdeeltjes die in vaccins zijn verwerkt ‘weggevangen’. Hierdoor kan het kitten onvoldoende antilichamen aanmaken na toedienen van een vaccin.
De minimale hoeveelheid maternale antilichamen waarbij een vaccin zijn werk wél kan doen, ligt lager dan de minimale hoeveelheid antilichamen die bescherming biedt tegen infecties door ‘in het wild’ voorkomende virussen. Dat betekent dat er voor elk kitten een periode is waarin vaccins nog niet kunnen aanslaan door de maternale immuniteit, maar de eigen productie van antistoffen nog niet genoeg is om infecties tegen te gaan. Dit wordt de immuniteitskloof genoemd.

Wanneer deze immuniteitskloof zich precies voordoet is voor elk kitten verschillend. Daarom is er een vaccinatieschema opgesteld waarin kittens op zowel 9 als 12 weken leeftijd worden gevaccineerd. Dit om de onvoorspelbare immuniteitskloof zo goed mogelijk af te dekken en kittens een zo goed mogelijke bescherming te geven in deze kwetsbare periode.
Na deze vroege vaccinaties, volgt er nog een booster vaccinatie op 1 jaar leeftijd.


Wij hanteren het volgende vaccinatieschema voor kittens:

  • 9 weken kattenziekte en niesziekte
  • 12 weken kattenziekte en niesziekte

De booster vaccinatie op 1 jaar leeftijd:

Kattenziekte en niesziekte.
De bordetella neusdruppel vaccinatie is het advies voor sociaal actieve katten, hiermee doelen we op katten die veel contact hebben met andere katten, bijvoorbeeld katten die in grote groepen leven of in een pension moeten verblijven tijdens vakanties van hun baasje.

Rabiës vaccinatie

Wanneer u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland, moet deze tenminste drie weken van tevoren een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie krijgen. Dit vaccin mag bij een kitten vanaf 12 weken leeftijd toegediend worden. Dit betekent dat kittens op z’n vroegst op 15 weken leeftijd over onze landsgrens vervoerd mogen worden.
Voor sommige landen gelden nog strengere en aanvullende regels.

U kunt alle regels terugvinden op www.licg.nl onder het kopje ‘Reizen en vakantie’.

Vaccinatie van de volwassen kat

In Nederland hanteren we bij de kat een vaccinatieschema. In dit vaccinatieschema is een aantal basisvaccins opgenomen, namelijk: kattenziekte (FPV) en de twee niesziektevirussen calici (FCV) en herpes (FHV).

Aanvullende vaccins tegen bijvoorbeeld bordetella (Bb) en hondsdolheid (rabiës), kunnen indien nodig toegepast worden. Bordetalla bijvoorbeeld bij sociaal actieve katten, katten die in grote groepen leven en katten die naar een pension gaan. Rabiës wanneer een kat mee gaat naar het buitenland.

Vaccinatie tegen niesziekte en, indien nodig, bordetella worden jaarlijks herhaald. De overige vaccins hebben een minimale werkingsduur van 3 jaar en worden dus elke 3 jaar herhaald.

Het standaard vaccinatie schema van de kat ziet er als volgt uit:

Dit standaard vaccinatieschema geeft een praktische en doeltreffende bescherming van uw kat tegen bovengenoemde aandoeningen en draagt bij aan een goede populatie immuniteit.

Titeren

De bescherming tegen diverse van de vaccin virussen kan langer aanhouden dan op basis van de bijsluiter van de fabrikant verwacht kan worden. Voor het individuele dier kan men nagaan of hervaccinatie volgens het standaard schema nodig is. Dit kan door middel van bloedonderzoek, waarbij wordt bepaald of er op het moment van testen nog voldoende antilichamen tegen de betreffende aandoening in het lichaam aanwezig zijn. Deze test is mogelijk voor kattenziekte (FPV). Het is niet mogelijk om te titeren voor de niesziekte virussen. Bovendien is van het niesziekte vaccin bekend dat dit slechts een jaar bescherming biedt en moet daarom jaarlijks herhaald worden. De hoogte van de titer is een momentopname en is geen maat voor de nog te verwachten beschermingsduur. Er kan geen garantie worden gegeven over de beschermingsduur na een voldoende hoge titer op het moment van testen.
De WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) richtlijn geeft momenteel echter aan dat bij volwassen gevaccineerde dieren met een aangetoonde voldoende bescherming door titerbepaling de test pas na 3 jaar weer herhaald hoeft te worden. Dit kan tot 2 keer toe herhaald worden. Na een tweede termijn van 3 jaar niet vaccineren op basis van titerbepaling, is het advies om jaarlijks te hertesten. Dit jaarlijks hertesten geldt ook als advies voor katten ouder dan 10 jaar, in verband met de afnemende immuniteit op oudere leeftijd.

Voor katten van eigenaren die vaccinaties tot een minimum willen beperken en voor katten die last hebben van bijwerkingen van vaccinaties kan titeren uitkomst bieden.
Nadeel van titeren is dat de eigenaar van het dier in het geval van een onvoldoende titer te maken krijgt met kosten voor zowel de titerbepaling als het vaccineren. Titeren is op dit moment over het algemeen kostbaarder dan hervaccineren volgens het standaard vaccinatieschema.

Voor katten jonger dan 1 jaar zitten er nog aanvullende nadelen aan vaccineren op basis van titerbepalingen en dit raden wij daarom af.

(bron: Hond en kat vaccineren of eerst serologisch testen? Consensus n.a.v. een rondetafelgesprek, Paul Overgaauw, Marco Bouwmans, Herman Egberink)

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad