time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Voortplanting

Sterilisatie/castratie kat

Wanneer katten geslachtsrijp worden rond een leeftijd van 5-8 maanden, kunnen zij voor nageslacht gaan zorgen. De gedragsveranderingen in de krolsheid bij poezen kunnen erg storend zijn en hormonale katers kunnen “sproeigedrag” gaan vertonen, ze plassen dan overal tegenaan. Bovendien heeft de urine van katers een doordringende geur, die door de meeste mensen als onaangenaam wordt ervaren.
Gedragsveranderingen en nageslacht zijn in veel gevallen niet gewenst. Castratie en sterilisatie zijn dan een noodzaak.

Kater:

Castratie, een kleine ingreep waarbij de beide testikels via een kleine snede in de balzak worden verwijderd, kan wat ons betreft bij katers plaatsvinden vanaf een leeftijd van 4-5 maanden.
Zeker katers die buiten mogen komen moeten naar onze mening voor die tijd gecastreerd worden. Dit voorkomt ongewenste dekkingen en ook gevechten tussen katers. In deze gevechten kunnen zij ernstig gewond raken, maar ook vervelende ziekten oplopen, zoals kattenaids en kattenleukemie. Katers die ongecastreerd buiten komen, gaan vaak ook ver van huis en lopen een groter risico de weg naar huis te verliezen of te verongelukken.

Poes:

Sterilisatie bij de poes, een operatie waarbij de beide eierstokken middels een buikoperatie worden verwijderd, kan wat ons betreft ook vanaf 4-5 maanden leeftijd. Gemiddeld genomen verrichten wij deze ingreep meestal rond de leeftijd van 6-7 maanden.
Wanneer deze ingreep op jonge leeftijd wordt verricht, voorkomt men naast ongewenste dekkingen ook problemen met de baarmoeder op oudere leeftijd.
Wanneer de baarmoeder afwijkend is, moet deze samen met de eierstokken verwijderd worden. Dit is een wat grotere operatie.
Elke poes die buiten komt, maar ook elke poes waar niet (meer) mee gefokt gaat worden, zou naar onze mening gesteriliseerd moeten worden. Niet alleen met als doel om ongewenste nakomelingen of baarmoederproblemen te voorkomen, maar ook om de verspreiding van virussen als kattenaids en kattenleukemie tegen te gaan.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad