time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Gebitsverzorging

Konijnen vallen niet, zoals veel mensen denken, in de groep knaagdieren, het zijn namelijk haasachtigen (Lagomorpha). Het verschil met knaagdieren zijn de stifttandjes die zich naast de snijtanden in de bovenkaak bevinden, de haasachtigen hebben deze wel, terwijl knaagdieren deze tanden niet hebben.

Naast deze twee stifttanden bestaat het gebit van het konijn uit vier snijtanden (twee boven, twee onder) en 22 kiezen (12 boven, 10 onder). Bij konijnen groeien de tanden en kiezen het hele leven lang door. Het is daarom belangrijk dat het afslijten gelijk loopt met het aangroeien van de tanden, omdat er anders problemen met het gebit kunnen ontstaan.

Veel van de gebitsproblemen bij konijnen komen voort uit verkeerde voeding en de juiste voeding is dan ook erg van belang (zie kopje voeding voor meer informatie hierover). Er zijn twee redenen waardoor er gebitsproblemen kunnen ontstaan bij onjuiste voeding:

  1. De tanden slijten niet voldoende af
  2. Er is een calcium en vitamine D tekort. Door dit tekort verliest het bot van de kaak stevigheid, waardoor de tanden en kiezen kunnen gaan verschuiven. Hierdoor zal de stand ook veranderen, waardoor de verschillende gebitselementen of een verkeerde manier gaan afslijten, waardoor er bijvoorbeeld haken kunnen ontstaan. Deze haken kunnen dan vervolgens weer de tong of de wangen beschadigen.

Naast voedingsfouten zijn er ook andere factoren die mee spelen met of kunnen zorgen voor gebitsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan trauma, fracturen of een genetische achtergrond.

Mocht uw konijn problemen hebben met het gebit of wilt u advies over het voorkomen van gebitsproblemen kunt u altijd bij ons langskomen op consult. We zullen dan zo goed mogelijk proberen te achterhalen wat het achterliggende probleem is en advies geven over het voorkomen van deze problemen. Daarnaast kunnen we veel gebitsproblemen ook behandelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld snijtanden slijpen als deze niet goed afgesleten zijn. Hier hoeft het konijn niet altijd voor onder algehele anesthesie. Dit is wel nodig voor het behandelen van problemen met de kiezen, of het trekken van gebitselementen.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad