time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Huisvesting

Meerdere aspecten zijn van belang voor de huisvesting van uw konijn, zowel voor het binnen of buiten houden.

Tocht – buiten

Konijnen kunnen slecht tegen tocht, ze worden er snel verkouden van. Zorg daarom dat u het hok plaatst op een plek die uit de tocht staat maar waar ook de wind niet pal op de voorkant staat. In de winter kunt u dekens of plexiglas plaatsten zodat de warmte binnenblijft.

Tocht – binnen

Binnen is het belangrijk dat het hok uit de tocht staat en het liefst wat van de grond af. Let er in de zomer ook op dat hij niet onder de airco staat.

Vocht – buiten

Konijnen kunnen ziek worden van vocht. Zorg dat een konijn droog kan zitten, het handigste hiervoor is een hok met twee verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping met zaagsel en stro is bedekt.

Ondergrond – buiten

Zorg voor een ondergrond die niet vochtig optrekt en waar uw konijn niet weg kan. Tegels zijn ideaal want uw konijn kan hier niet graven en bovendien zorgt het voor natuurlijke slijtage van de nagels. Zand kan natuurlijk ook en zal voor uw konijn fantastisch zijn, maar vergeet niet dat een konijn van nature een fanatieke graver is. Ze kunnen heel snel heel ver en diep graven en op deze manier voorgoed kwijtraken. Wilt u zand als ondergrond, graaf dan op een bepaalde diepte gaas in. Zo kan uw konijn wel graven maar niet ontsnappen. Bedenk ook dat zand bij nat weer modder wordt en dat uw konijn wel een droge plek nodig heeft om te zitten of liggen. Hetzelfde geldt voor gras. Dit ziet er mooi uit maar zal binnen no-time omgetoverd zijn tot een zandbak.

Ondergrond – binnen

Zorg voor een stevige en wat ruwe ondergrond zodat uw konijn niet continu uitglijdt. Stro, geperste papierkorrels, katoenbedding en hennepvezel zijn enkele voorbeelden.

Temperatuur – buiten

Temperatuur is vooral in de zomer belangrijk, konijnen kunnen niet tegen warmte en raken snel oververhit. Zet het hok daarom nooit in de volle zon. In de winter past het konijn zich aan de kou aan doormiddel van een wintervacht. U kunt het hok isoleren doormiddel van dekens en door plexiglas te plaatsen. Een buitenkonijn kunt u in de winter niet zomaar naar binnen halen, door de dikke wintervacht heeft hij het binnen veel te warm. Mocht het toch nodig zijn moet de overgang geleidelijk gebeuren.

Temperatuur – binnen

Zet in de zomer nooit het hok bij een raam, hier kan het veel te warm worden. Het is belangrijkrijk dat het konijn altijd de koelte op kan zoeken. Een binnenkonijn kan in de winter niet zomaar naar buiten, hij heeft namelijk geen wintervacht aangemaakt en zal het heel koud hebben. Is het toch nodig dan zal dit erg geleidelijk gedaan moeten worden.

Ruimte

Zorg dat uw konijnen de ruimte hebben, een hok met ren met een totale oppervlakte van twee vierkante meter is minimaal voor één konijn. Ze moeten kunnen rennen, springen en rechtop kunnen staan in hun verblijf.

Attributen 

Konijnen zijn graag bezig, zorg er daarom voor dat ze afleiding en speeltjes tot hun beschikking hebben, zo voorkomt u dat het konijn aan het verblijf gaat knagen. Het belangrijkste is dat een konijn niet alleen is, zorg dus voor een maatje. Speelgoed kunt u kopen maar ook zelf maken denk hierbij aan wilgentakken, hooirollen, kartonnen dozen, tunnels, balletjes. Voorzie het verblijf ook van schuilmogelijkheden.

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad