time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Parasieten

Bij konijnen kunnen ook zowel endo- en ectoparasieten voorkomen. Onder de endoparasieten vallen de wormen en onder ectoparasieten vallen mijten, vlooien en teken.

Endoparasieten

In de meeste gevallen veroorzaken worminfecties geen problemen bij het konijn. De meest voorkomende worm is de zogenoemde Pinworm (Passalurus ambiguus). Omdat er dus meestal geen klachten zijn, wordt er ook niet preventief behandelt met ontwormingsmiddelen, zoals bij de hond en kat wel het geval is.

Naast wormen kunnen ook coccidiën problemen veroorzaken. Ook hier zullen de meeste konijnen geen klachten hebben bij infecties hiermee, omdat het afweersysteem deze parasiet goed aankan. Vooral konijnen onder de zes maanden kunnen toch ziek worden van deze parasiet. Het is daarom belangrijk dat het nest zo schoon mogelijk gehouden wordt. Omdat de problemen vooral optreden na stressvolle gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het spenen, andere voerveranderingen maar ook verhuizing, is het belangrijk om uw konijn en diens ontlasting dan extra goed in de gaten te houden. Als er dan klachten optreden, zoals dunne ontlasting, niet meer willen eten en sloomheid is het belangrijk dat u contact opneemt met ons op te nemen.

Ectoparasieten

Mijten, vlooien en luizen kunnen allerlei klachten geven, zoals jeuk, maar ook haaruitval en schilfering van de huid. Daarnaast kunnen ook vliegen problemen geven doordat ze eitjes gaan leggen in de vacht van uw konijn, of rondom de anus, vooral als hier poep aangekoekt zit. Als hier dan maden uitgaan komen kunnen deze grote schade aanrichten aan de huid van uw konijn. Dit wordt ook wel myiasis of vliegenlarvenziekten genoemd. Dit zal vooral voorkomen in de warme zomermaanden. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om het hok maar ook uw konijn goed schoon te houden. Hierbij speelt voeding ook een grote rol (zie het kopje voeding voor meer informatie hierover).

Voor het voorkomen van infecties met ectoparasieten kan bijvoorbeeld het middel Stronghold gebruikt worden. Belangrijk is dat middelen met fipronil (Frontline) NIET gegeven mogen worden aan konijnen omdat dit dodelijk kan zijn. 

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad