time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Afspraak maken

Voeding

De juiste voeding is voor konijnen erg van belang, onjuiste voeding kan namelijk zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, variërend van overgewicht, maagdarmproblemen, blaasproblemen, maar ook problemen met het gebit zoals eerder ook genoemd (zie het kopje gebitsverzorging).

Het eten van veel vezels is erg belangrijk voor een konijn, ruwvoer, zoals hooi, mag dan ook onbeperkt gegeven worden. Naast ruwvoer is ook krachtvoer een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voedingsbehoefte van uw konijn. Wij raden hiervoor Science Selective aan, deze brokken bevatten veel vezels en naast voeding voor volwassen dieren hebben ze hier ook junior brokken. Daarnaast zijn alle brokken hetzelfde, waardoor uw konijn ook geen voorkeur voor een bepaald brokje kan hebben. Dit kan namelijk nadelig zijn omdat het konijn van bepaalde voedingstoffen anders te weinig of te veel tot zich neemt. Het is belangrijk om uw konijn niet te veel krachtvoer te geven, omdat ze dan weer te weinig ruwvoer gaan eten. Dit kan dan weer problemen geven met het maagdarmkanaal en het gebit. Ook kunnen ze hierdoor te dik worden of blaasproblemen ontwikkelen.  

Ook groenvoer is een belangrijk onderdeel van het dieet van uw konijn, u kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan andijvie, boerenkool, broccoli en wortels, inclusief het loof. Daarnaast zijn er ook nog andere groenten geschikt voor uw konijn, echter zijn er ook groenten die konijnen niet mogen hebben, zoals bijvoorbeeld ui. Zoek daarom van tevoren altijd eerst goed op of de groenten die u aan uw konijn wilt geven ook geschikt is hiervoor. Geef ook hiervan niet te veel, een konijn mag maximaal 50-100 gram groenten per kg lichaamsgewicht. Als laatste is het belangrijk dat uw konijn ook altijd toegang heeft tot drinkwater.

Het is natuurlijk hartstikke leuk om uw dier af en toe lekker te verwennen. Wij raden echter het geven van snoepjes af omdat dit echte caloriebommetjes zijn. U kunt uw konijn veel beter verwennen door lekker wat groenten te geven. Het gebruik van lik- of knaagstenen voor uw konijn raden wij af, in verband met de hoge concentraties aan calcium die hierin zitten. Een teveel aan calcium kan namelijk zorgen voor steenvorming in de blaas en dus ook voor blaasproblemen.

Konijnen hebben twee soorten ontlasting, de normale keutels, deze zijn stevig van vorm en licht van kleur, en de blindedarmkeutels, deze zijn zachter en donkerder van kleur. De blindedarmkeutels worden vaak niet meer teruggevonden in het hok, omdat het konijn deze meteen opeet. Dit doen ze om er nog extra voedingsstoffen uit te halen.  

De laatste berichten

21
feb

Prijsverhoging Huisdieren Zorg Plan

Wij hebben inmiddels vele tevreden klanten, die door middel...

Bekijk alle informatie

24/7 online afspraken kunnen maken?

Copyright © 2022 | Dierenartsencentrum Lelystad