time icon
Ma t/m Vr: 8.30 uur – 19.30 uur, vrijdagavond vanaf 17.00 uur gesloten.
Zaterdag: 9.00 uur – 15.00 uur
time icon
Afspraak: 0320- 748054
Spoed: 0900 – 2424242
Afspraak maken

Gebitsproblemen

Hoe schoon is het gebit van uw huisdier?

Kijkt u wel eens naar het gebit van uw huisdier? Vaak vallen tandaandoeningen bij de hond en kat pas op als het al in een vergevorderd stadium is. Maar net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang en kan al op jonge leeftijd gestart worden door middel van tandenpoetsen. Dit klinkt misschien gek, maar dieren laten dit over het algemeen goed toe. Filmpjes hoe je een dier leert tandenpoetsen vind je overal op google.

Hoe ontstaan tandaandoeningen?
Vaak begint het met de vorming van tandplak, een kleverige laag die continue op de tanden wordt gevormd. Na verloop van tijd gaat zich dit vormen tot een harde geelbruine laag: tandsteen. De vorming van tandsteen leidt vervolgens vaak tot tandvleesontsteking. U ziet dan een felrode rand tandvlees langs de tanden en kiezen die snel kan gaan bloeden.

Symptomen
Er zijn verscheidene aanwijzingen die erop duiden dat uw huisdier tandproblemen kan hebben.

  • slechte adem
  • de aanwezigheid van geelbruin tandsteen
  • rood of bloedend tandvlees
  • pijn bij het eten of krabben bij de bek
  • verandering in de kauw- of eetgewoonten
  • ingetogen gedrag
  • kwijlen
  • het verlies van tanden en kiezen

Een gebitsaandoening kan ook problemen geven aan vitale organen zoals het hart, de lever en de nieren. Bij een infectie aan het gebit kunnen bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden.

Gebitsbehandeling
Is er echter al veel tandsteen en/of tandvleesontsteking, dan is het nodig om het gebit van uw huisdier te laten schoonmaken bij uw dierenarts. Dit noemen we saneren en dit gebeurt onder narcose. Uw dier krijgt een buisje in de keel (tube) om goed te kunnen blijven ademhalen, tevens kan op deze manier geen viezigheid die vrij komt bij de gebitsbehandeling in de luchtpijp komen. Als uw huisdier goed slaapt, wordt het gebit helemaal schoongemaakt en gepolijst en wordt er gekeken met een sonde of er ruimte zit tussen de tand en het tandvlees, als dit zo is, dan worden er röntgenfoto’s gemaakt van het gebit en hieruit wordt beoordeeld of het nodig is om kiezen en/of tanden te trekken.

De laatste berichten

13
jun

Dierenzorg Club Lelystad, wordt u ook lid?

Dierenzorg Club Lelystad (DCL) voor een gezond en zorgeloos...

Bekijk alle informatie

Splitsen

Copyright © 2021 | Dierenartsencentrum Lelystad